Chrupiące warzywa smażone w cieście. Ta przekąska jest lepsza od chipsów
Warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je na surowo. Wtedy zawierają pełną pulę składników odżywczych. Jednak nie zawsze mamy ochotę na taką surowiznę. Warto je więc przerobić na pyszną przekąskę. Jedną z możliwych jest usmażenie warzyw w lekkim cieście. Dzięki temu zyskują na smaku i wybornie chrupią. Taka przekąska będzie idealna na czas spędzony przed telewizorem czy w towarzystwie znajomych.
Które warzywa są najlepsze do smażenia w cieście?
Do smażenia w cieście najlepiej nadają się warzywa, które są dość twarde i niezbyt soczyste. Doskonale sprawdzi się tu więc: marchewka, cukinia, bakłażan, papryka, brokuł, kalafior, a nawet cebula. Można też smażyć fasolkę szparagową i brukselkę, ale wcześniej warto je obgotować, by nie były surowe.
Przepis na warzywa smażone w cieście
Warzywa przeznaczone do smażenia trzeba umyć, ewentualnie obrać i dokładnie osuszyć. Potem należy je pokroić na nieduże kawałki. Wygodne do jedzenia są słupki i paski, a także plasterki i półplasterki.
Przepis: Warzywa smażone w cieście
Przekąska z warzyw smażonych w lekkim cieście
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cukinia
- olej do głębokiego smażenia
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (może być też z grochu czy pszenna)
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- ok. 200 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu, a także ostrą paprykę i olej. Składniki wymieszaj, dodaj wodę, wymieszaj gładkie ciasto. Powinno być dość gęste.
- Krojenie warzywMarchewki obierz, opłucz, osusz, przekrój na połowę, a potem pokrój w słupki. Paprykę umyj, wytrzyj, oczyść z nasion, pokrój w wąskie paski. Cukinię umyj, wytrzyj, przekrój na pół, pokrój w słupki.
- Smażenie warzywW garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Warzywa zanurzaj w cieście, a gdy jego nadmiar spłynie, kładź je na gorący olej. Smaż ok. 5 minut, aż się ładnie zrumienią.
Wskazówka: Usmażone warzywa należy przełożyć na sito zawieszone nad miską i pozwolić im ocieknąć z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać warzywa smażone w cieście?
Warzywa smażone w cieście najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. W miarę stygnięcia ciasto robi się mniej chrupiące. Tak przygotowane warzywa najlepiej smakują podane z sosem np.: jogurtowo-czosnkowym czy jogurtowo-miętowym. Jeśli jednak wolicie ostrzejsze smaki, możecie do nich podać sos pomidorowo-paprykowy.